C’farë ndodhë nëse shkojmë në palestër por nuk jemi ushqyer në mënyren e duhur ?

C’farë ndodhë nëse shkojmë në palestër por nuk jemi ushqyer në mënyren e duhur ?

  Normalisht , ushqyerja ne menyren e duhur ndikon shume ne gjendjen fizike dhe psiqike te secilit prej nesh . Pyetjes se nese c’fare ndodh nese nuk ushqehemi ne menyren e duhur por ama kemi deshire te shkojme ne palester , do mundohemi ti pergjigjemi shkurtimisht.
Fillimisht secili qe deshirone te ushtroje aktivitet fizik , duhet te kuptoje  sesi organizmi funksionon .
Trupi i njeriut eshte krijuar nga indet , keto te fundit nga qeliza , trupi vete prodhon vete disa lende ushqyese te cilat kontribojne ne nje funksionim sa me te mire por eshte e pamjaftueshme per nevojat trupore te nje sportisti  por edhe per nje person i cili nuk kryen aktivitet fizik prandaj ne ushqehemi qe te plotesojme nevojat trupore . Sic jane : Proteina , Karbohidrate etj
Nese shkojme me barkun bosh ne stervitje a dobesohemi me shume ?

 

Logjikisht gjithsecili mund te mendoje qe trupi peson renie ne peshe sepse nuk kemi shume kalori dhe detyrimisht vjen dhe renia ne peshe .
Disa studiues te botes se fitness-it  kane dale ne konkluzion,  fakti qe nje organizem eshte “empty” i boshatisur  , pra qe nuk ka konsumuar kalori jo detyrimisht mund te sjelli renien ne peshe .
Fakti qe je i boshatisur mund te mos lejoje trupin tuaj qe te kryeje stervitje normalisht , gje e cila do te thote kalori te paharxhuara dhe me vone kur ktheheni ne ambientet e shtepise mund te kaloni sasine e ushqimit gje e cila kthehet ne rritje te peshes trupore .

C’fare ndodh kur nuk ushqehemi pas palestres ?

 

Gjate kohes kur jemi duke u ushtruar fijet muskulare krijojne carje te vogla , te cilat sapo ne mbarojme stervitjen duhen patjeter qe te ushqehen ne menyre qe muskuli yne te rritet  , nese pas palestre neve jo vetem qe nuk e ushqejme trupin tone me ushqim i cili duhet te jete ne baze te larte proteine , jo vetem qe nuk do shikojme rezultate por rrezikojme shume .
Keshillohet qe te konsumojme afersisht 30 – 60 min pas palestre .
Vakti pas palestre nuk keshillohet te kete perqindje te larte karbohidratesh .
Karbohidratet jane ushqim i keshillueshem perpara aktivitetit fizik .